En faglært skomager har gennemgået en 3-årig uddannelse bestående af skolegang såvel som praktik hos en håndværksmester. Der er derfor stor forskel på en skomager og en såkaldt hælebar, der oftest består af ufaglært personale.
Gode råd til skopleje
Slidte sko er ofte være et problem, i særdeleshed yndlingsskoene bliver ofte hurtigt slidte. Skomageren anbefaler en skocreme, som indeholder dobbelt så mange farvepigmenter som almindelig skocreme. Selv når du ikke har fået skiftet hæle og såler i tide, og skoene er blevet beskadiget, klarer vi også det. Næsten alle opgaver kan løses. Slidte sko kan gøres næsten som nye igen, så kom ind og spørg skomageren i Vesterbrogade 23, 8000 Århus.
Oldermand for Dansk Skomagerlaug
I 2014 blev Sten Røhl valgt som ny oldermand for Dansk Skomagerlaug, som vi er stolte medlemmer af. Lauget har eksisteret siden 1847, hvor der blev oprettet en fagskole, og der kom mere ordnede forhold for lærlingen. Indtil 1919 lavede skomageren både håndlavede sko og reparationer efter opgaver, hvorefter der blev en opdeling i ortopædiske håndskomagere, der lavede sko efter mål, og serviceskomager, der alene foretog reparationer af sko. I de følgende mange år var disse to grupper i samme forening, der dengang kaldte sig “Landsforeningen af skomagermestre i Danmark”. Dengang fandtes der cirka 1.500 skomagere i Danmark, men der i dag kun er cirka 220 skomagere og 70 ortopædiske håndskomagere tilbage.
Vidste du at?
Skomager hedder cobbler på engelsk, schumacher på tysk, zapatero på spansk, ciabattiono på italiensk, skomakara på svensk og skomaker på norsk?